Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Bejárás a Wolf-kripta kertjében

Felajánlottuk, hogy társadalmi munkában elvállaljuk az egykori budatétényi temető mementójaként megmaradt Wolf-kripta elhanyagolt kertjének gondozását.

Amint az összejöveteleinkről készített tudósításainkban megírtuk, társaságunk felajánlotta, hogy társadalmi munkában elvállalná az egykori budatétényi temető mementójaként megmaradt Wolf-kripta elhanyagolt kertjének gondozását. A XXII. kerület illetékeseivel, köztük Bollók Istvánné polgármester asszonnyal folytatott sikeres tárgyalások és a gondozási szerződés előkészítése után, június 8-án reggel 8 órakor találkoztunk a helyszínen, hogy bejárjuk a terepet, felmérjük a kert és a sírkápolna állapotát. A hétköznap reggeli időpont dacára, vállalásunk súlyát átérezve, társaságunkból majd egy tucatnyian jöttünk el. Még csak gyülekeztünk, amikor feltűnt és bemutatkozott Jaskó Éva, a Tétény Lakásszövetkezet elnöke. Érdeklődött, kik és mi járatban vagyunk. Elmondta, hogy a Terv utcai lakóközösséget régóta zavarja a kert méltatlan állapota, és maguk is kérték már az önkormányzat segítségét a helyzet megoldásához. Örömmel vette felajánlásunkat, mi pedig megállapíthattuk: amit itt tehetünk, az nem lesz hiábavaló.

Az önkormányzat részéről Vági Pálné aljegyző, Dobos Zsuzsanna a Közművelődési, Sajtó és Idegenforgalmi Csoport civil kapcsolati referense, valamint Vajda Attila, mint a közművek ügyében illetékes munkatárs jött el. Közreműködésüket ezúton is köszönjük!

A kert és az utcafronti kerítés környéke – ez nem volt újdonság, és képeink is igazolják – teljesen elgazosodott. Van néhány, feltehetőleg telepített növény (pl. tűztövis), ám ezek csenevészek és talán nem is a legszerencsésebb választások. A sírköveket ellepi a méteres gaz, egy részük áll, sokuk ledőlt. Az új kerítés rozsdásodik és a Terv utcai lakótelep felöli szakasz fél méterén foghíjas. Kellemes csalódást a kis sírkápolna állaga jelentett. A belül teljesen kifosztott kriptát az önkormányzat finanszírozásában, 1999 őszén Szomolányi Péter kőszobrász-restaurátor vezetésével kívül-belül felújították és világítótestekkel is felszerelték (ezek közül csak a bejárattal szemközti működött). A kétszárnyú bejárati kaput ráccsal erősítették meg. Az épületre ráfér egy alapos pókhálótlanítás és takarítás. Kisebb aggodalomra csak a belső falak lábánál itt-ott megfigyelhető vizesedés és valokatleválás adhat okot. Összességében azonban úgy tűnt a jelenlevőknek, hogy a belső teret csekély önkormányzati ráfordítással elég jó állapotba lehet hozni ahhoz, hogy akár kisebb kiállításnak vagy megemlékezésnek is méltó helyéül szolgálhasson. Ehhez rendelkezésre állnak a felújítást követő egyszeri kiállítás alkalmával felszerelt, s azóta is kiválóan működő fali lámpák. A telek önálló vízcsappal és elektromos bekötéssel rendelkezik, ez egyrészt megkönnyíti majd munkánkat, másrészt szerződés-tervezetünkkel összhangban gördülékenyebbé teheti a közműköltség-elszámolást az önkormányzattal.

Első feladatunk a gyomok, a fű kaszálása lesz. Motoros kaszát többen is ajánlottak, és úgy tűnik, július elejétől lelkes élőerő is rendelkezésre áll majd. Addig remélhetőleg sikerül a szerződés véglegesítése és aláírása is. Később mi is ültetnénk növényeket: rózsát, bokrot, virágot, melyek szakszerű tervezésére és kivitelezésére a tagjaink között található számos hozzáértő jelenthet garanciát. Egy közeljövőbeni állapotfelmérés után megfontolandó lenne az eldőlt sírkövek felállítása is.

Réffy Balázs – 2005. június

A képekre kattintva azokat nagyobb méretben is megnézheti.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (29)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (41)
Wolf-kripta (21)