Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Évzáró rendezvény a Záborszky-pincében

December 27-én tartotta társaságunk évzáró rendezvényét a gyönyörűen felújított Záborszky Pincészet vendéglátó pince-termében az elmúlt év átélt eseményeit, a jövő év terveit megbeszélendő. Kitűnő hangulat, tárogató- és dudaszó, közös ének; a házigazdák jóvoltából eszem-iszom, pincelátogatás. Méltó befejezése a tartalmas idei évnek.


Ez évi utolsó rendezvényünket a Záborszky-pincében tartottuk, Békési Imre úr szíves meghívásának köszönhetően.
A Nagytétényi út elején, az emelkedő legfelső pontján szép kilátás nyílik a Dunára, a szembeni partra, a Duna fölött messze fel, szinte a belvárosig. Ezen a ponton áll a Záborszky Pincészet frissen felújított bázisa, az utca menti volt lakóépülettel, és a budafoki hegyfoknak támaszkodó impozáns pincefronttal.

Nem mulaszthatjuk el az alkalmat, hogy tagtársunk szavaival röviden meg ne emlékezzünk a pincészet névadójáról, Budafok első polgármesteréről, akinek a pincében lévő mellszobra látható az írásunk nyitó kisképén:

Záborszky Nándor (1883-1952)

1883. június 21-én a Túróc vármegyei Tótprónán született. Középiskoláit követően a jogot Pozsonyban és Pesten végezte. 1907-ben lépett közszolgálatba Túróc vármegyénél. A ranglétrán fokozatosan haladt előre, majd 1920-ban "menekültként" már a Vas megyei Sárváron találjuk főszolgabírói beosztásban. Innen kiemelték és a Magyar Királyi Államrendőrséghez helyezték. Celldömölk város rendőrségének kapitánya lett.

1922-ben helyezték Budafokra rendőrkapitányság vezetőnek. Itt rövid néhány év alatt óriási megbecsülés és köztisztelet vette körül. Budafok település több évtizedes küzdelme 1926-ban realizálódott, amikor is az addigi nagyközség városi rangra emeltetett. A meghirdetett polgármesteri tisztségre 1926 júniusában választották meg, igen jelentős szavazati többséggel (7 pályázóra leadott 132 érvényes szavazatból Záborszky Nándor 112 voksot kapott). A nehéz induló évek ellenére - gazdasági válság, pénzügyi nehézségek - kiválóan irányította a várost. 1929-ben az új közigazgatási törvény értelmében újabb tíz esztendőre Budafok első emberének választották, ekkor már ellenjelölt nélkül. 1939. decemberében kérte a képviselőtestülettől nyugdíjazását, és a tárgyév végével nyugdíjba vonult. Nyugdíjas éveit 1952. október 1-én bekövetkezett haláláig Budafokon töltötte. Hamvai a budafoki öregtemetőben pihennek.

Polgármesteri évei alatt Budafok jelentős fejlődést mutatott fel. Városi kislakások épültek, iskolák, óvodák, modern postapalota létesült. Megindult a város csatornázása és közútjainak burkolása. A gazdasági válság éveiben jelentős erőfeszítések történtek a szociális ellátás területén. Megkezdte a "hírhedt" barlanglakások felszámolását. Budafok városképi arculata alapvetően a 20-as, 30-as években alakult ki, melyet az 1944. évi bombázások, valamint a 70-es évek panelépítkezései sem tudtak teljesen eltüntetni. Igen szerény ember lévén a kapott kitüntetéseivel soha nem kérkedett. A sorból csak egyet emelnénk ki, az 1934-ben kapott Magyar Vöröskereszt Érdemkeresztet, amit a nélkülöző gyerekek nyaraltatásáért kapott.

Garbóci László helytörténész



Már hat óra előtt szállingóztak a tagok, akiket Rostár József úr ünnepi öltözetben fogadott a pincészet részéről. Amíg összeverődött a társaság, volt alkalom néhány képet készíteni a bejárattól egészen a nagyszerűen felújított pinceág kanyarodó végéig.

    

Az évzáró a KGT elnökének részletes éves beszámolójával kezdődött, jóleső érzéssel hallhattuk az idei eredményeink felsorolását, ezt követően a jövő évi tervezett programok kerültek terítékre, a tagság új ötleteit is felhasználva. Elképzeléseink szerint a KGT fő-rendezvényei, a Klauzál Napok Tétényben és a Budatétényi Ősök Napja mellett számos kerületi eseményen kívánunk aktívan részt venni. Így a BUDAFOK-TÉTÉNY: múlt, jelen, jövő internetes asztaltársasággal közös szervezésben a 2008-as díszpolgár-találkozón a Lics-pincében, a Nagytétényi Kastélymúzeum valamennyi nagy-rendezvényén (kentaur-örökbefogadás!), természetesen a kerületi ünnepi alkalmakon, de kirándulások is szerepelnek terveinkben.

   


A hivatalosabb részt egy unikum (nem az ital!) követte, Tóth-Avanti Péter barátunk nagy örömünkre elénk tárta az általa alkotott "a világ legkisebb" karácsonyfáját,

amelynek kísérleti példánya a Szent Imre Otthon-ban, az adventi készülődés idején látott napvilágot. (A csöpp fácska Műcsarnok-béli bemutatója még Karácsony előtt nagy, országos médiavisszhangot keltett.) 

Ez után a vendéglátók jóvoltából gyöngyösi fehér- és vörös borok mellett jóravaló trakta ízeire csettintett a tagság. A Borkatakomba szakácsa remekbe sikerült, kolbászokkal, szalonnákkal, paprikákkal, paradicsomokkal támogatott tőtött-káposztája nagy tetszést aratott.
A kitűnő hangulatot csak fokozta Ambrus Karcsi barátunk tárogatójának az épp magunk mögött hagyott Karácsonyt is idéző szava (nézni- és hallgatnivalót lásd lentebb!). Kis idő múlva Vaskó Zsolt tagtársunk kedveskedett dudája zengésével az egybegyűlt szép számú klauzálosnak, akik vele együtt énekelték az egyik szép ünnepi éneket.

   

A nagyszerű közjáték után Rostár József úr kalauzolt a pincelabirintusban, beton- és fahordók, a Duna felé lejtő szűk pincefolyósok, pincei mély kutak és impozáns faragott hordók között. Néki innen is köszönjük az egész esti barátságos vendéglátást.

  

  

Summa summarum: nagyszerű helyszín, kitűnő hangulat, legyen így jövőre is! Csak azt sajnálom, hogy jó szokásunkhoz nem híven elfelejtettünk közös csoportképet készíteni, mert a hordós képeken csak a társaság fele állt a kamera elé.


(Titkár urunk ígéretét bírjuk arra nézvést, hogy jövőre -- de a közeli jövőben -- részletesebb beszámolót készít a pincészetről, mert sok érdekességet láttunk, érdemes egy kicsit bővebben szólni róluk.)


Prim György - 2007. december 31.

 

Nézni- és hallgatnivalók:

Ambrus Karcsi tárogatózik 1. rész
Ambrus Karcsi tárogatózik 2. rész


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)