Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Könyvbemutatónk a helyi sajtóban

A Budafoki Könyvtár Kossuth Lajos utcai új épületében 2008. július 23-án megrendezett könyvbemutatónk visszhangja a kerületi újságokban.

Könyvbemutató az új közéleti helyszínen


A kerület kulturális helyszínei, civil szervezetek képviselői és öt díszpolgár is eljöttek – közel 70-en gyűltek össze múlt szerdán Budafok új könyvtárában.
(Helyi Téma – XXII. kerület, 2008. július 30., 5.oldal)


A közéleti találkozóhely avatásán bemutatták a helyi kiadó gondozásában megjelent, a városrész történelméhez kapcsolódó három új művet, melyekből tiszteletpéldányt kapott a bibliotéka.


Dr. Dobos Károly és Ácsné Varga Mónika előadása

Dr. Dobos Károly, a Klauzál Társaság elnöke Szmollény Nándor Klauzál Gábor-könyvét, a budatétényi Klauzál Gábor Társaság 2007. évkönyvét és CD-jét, valamint Mézes János A magyar nemzet története című kötetet mutatta be július 23-án Budafok új könyvtárában.

A tiszteletpéldányokat a ház asszonya, Ácsné Varga Mónika igazgató* vette át.
– Nagy megtiszteltetés, hogy rendezvényünkön 5 díszpolgár: Munkácsy Károly, Köteles György professzor, Garbóci László, dr. Mészáros Péter és dr. Kárpáti Zoltán is részt vett.

Eljött két Szmollény Nándor leszármazott, Helyey Magdolna és Marianne, Helyey László színművész húgai is, s itt volt a Szmollény Nándor- és Mézes János-könyv rózsavölgyi kiadója**, Kelemen Eörs és felesége is. A nagy érdeklődés mindenképpen jelzi az esemény jelentőségét – tájékoztatott Hódi Szabolcs, a Klauzál Gábor Társaság titkára.

A beszélgetéssel zárult könyvbemutató után Ácsné Varga Mónika igazgató asszony* körbevezette az egybegyűlteket a könyvtárépületben, megmutatva annak rejtett zugait is...

Fodor Erika - 2008. július 30.

Pontosítások:
*helyesen: könyvtárvezető
**helyesen: A Szmollény-könyv a Klauzál Gábor Társaság kiadása, a Pytheas Könyvkiadó e kötetnél a nyomdai és technikai hátterét biztosította.

Rendhagyó könyvbemutató


 

 

Felkutatták az első magyar kereskedelemügyi miniszter leszármazottait is a lelkes civilek.*
(Budapesti 7 Nap, 2008. július 31. II. évf. 30. szám, 9.oldal)



Éppen egy hónappal a Kossuth Lajos utcai könyvtár megnyitása után mutatott be három könyvet dr. Dobos Károly, a Klauzál Gábor Társaság elnöke. A második emeleti helyiségben telt ház fogadta az új intézmény első különrendezvényét. Mindhárom kiadvány szoros kapcsolatban áll a civil szervezettel, amelynek elnöke mindegyik könyvből egy-egy példányt adományozott a könyvtárnak.

Az elsőként bemutatott könyv Szmollény Nándor: Klauzál Gábor az első magyar kereskedelemügyi miniszter és közgazdasági reformküzdelmeink (1903). ez a mű a mai napig az egyetlen kiadvány, ami átfogóan tárgyalja Klauzál Gábor életét, mondta róla az elnök, aki maga is az egyébként elsősorban színháztörténészként ismert Szmollénytől tudta meg a legtöbbet az egykori miniszterről. Dobos Károly és társai olyan nagy tisztelettel viseltetnek a történész iránt, hogy Hódi Szabolcs szervező titkárral elhatározták, felkutatják a történész leszármazottait. Rá is akadtak Helyey Mariannára és Helyey László színművészre, akik mindketten Szmollény egyenes ági leszármazottai.

A második kiadvány a Klauzál Gábor Társaság évkönyve volt. Az első két kiadvány csak korlátozott számban elérhető, a harmadikat az érdeklődők megtalálhatják a Pytheas kiadónál. Mézes János: A magyar nemzet története (1918) valaha engedélyezett tankönyv volt az osztott népiskolák számára. A 76 oldalas tankönyv legnagyobb előnyének éppen a tömörségét emelte ki az elnök, akinek nagyapja** írta egyébként a könyvet.

Nagy Ákos - 2008. július 31.

Pontosítások:
*helyesen: Szmollény Nándor történész leszármazottait kutattuk fel
**helyesen: dédnagyapja


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)