Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Dombóvári látogatásunk sajtóvisszhangjai

Egyesületünk 2008. augusztus 16-án tett dombóvári kirándulásáról a Tolna megyei város több híradása is beszámolt, így a Dombó-Táj közéleti újság hagyományőrző rovata és a Dombóvár TV Híradója.

A demokrata hazafira emlékeztek



Augusztus 16-án azzal a céllal utazott Dombóvárra a Budafok-Tétényi Klauzál Gábor Társaság huszonkét tagja, hogy felkeresse az első felelős magyar kormányban szerepet vállalt politikus szobrát.
(Dombó-Táj közéleti újság - 2008. augusztus 28., IV.évf.14.sz.) 

    
Dombó-Táj közéleti újság IV.éfv./14.szám 8.oldal (2008. augusztus 28.)

A látogatók a Városszépítő és Városvédő Egyesület, valamint Szabó Loránd polgármester meghívását elfogadva érkeztek a településre, ahol előbb a Helytörténeti Múzeumot nézték meg, majd a Szigeterdőben folytatták a tanulmányútjukat. Az előbbi létesítményben dr. Kriston Vízi József igazgató kalauzolta végig az érdeklődőket. A sokak által kedvelt parkban a helyi értékek mentésében, illetve őrzésében élen járó civil szervezet elnöke, Takács Istvánné, valamint az egyik vezetőségi tagja, Őri Nándor adott részletes történeti tájékoztatást az ott található Kossuth-szoborcsoportról és az újjáépített középkori lakótoronyról. A képviselő-testület első embere a Szigeterdő átalakításával, annak előbb történeti emlékhellyé, később pedig nemzeti emlékhellyé történő nyilvánításával kapcsolatos önkormányzati tervekről számolt be.

Dombó-Táj, Hagyományőrzés - 2008. augusztus 28.

Szobormustrán járt a Klauzál Gábor Társaság

A Dombóvár TV tudósítása a Klauzál Gábor Társaság látogatásáról.
(szerkesztő: Koszorus Rita, operatőr: Glaub Tamás - 2008. augusztus 20. )


    
A budatétényi székhelyű Klauzál Gábor Társaság vendégeskedett a hétvégén Dombóváron - a Városvédő és Városszépítő Egyesület, valamint Szabó Loránd polgármester meghívására. A társaság tagjai - miután megismerkedtek a Helytörténeti Múzeummal - látogatást tettek a város büszkeségének számító Kossuth-szoborcsoportnál.
Itt az első független magyar kormány mezőgazdasági, ipari és kereskedelmi miniszterének, Klauzál Gábornak szobrát is megtekintették.

A híradás megtekinthető az alábbi linkre kattintva:
http://www.dombovar.hu/hircentrum/index.php?azon=161&modul=videotar&menu=0

Dombóvár TV - 2008. augusztus 20.

Klauzál miniszter utódainak látogatása
a Felelős Kormány többi tagjánál…


Dombóvári tudósítás vendéglátónk dr. Kriston Vízi József néprajzkutató,
a Dombóvári Helytörténeti Múzeum vezetője tollából.

(A Helytörténeti Múzeumnak helyet adó 1896-ban épült egykori szolgabírói kiskastély épületének sziluettje: Szentkirályi Attila képzőművész alkotása, 2001)

A Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület vendégeként augusztus 16-án egész napos látogatást tett városunkban a budafok-tétényi Klauzál Gábor Társaság. A Podmaniczky-díjjal elismert, egyébként csak 2004-ben alakult civil szervezet a Dombóvári Helytörténeti Múzeumban kezdte s fejezte be látogatását. Takács Istvánné, dr. Kriston Vízi József és Őri Nándor vezette végig a gazdag helyi látnivalók egy részén a dr. Dobos Károly vezette fővárosi civil szervezet népes csoportját. Külön örömmel vették a vendégek, hogy a Szigeterdőben Szabó Loránd polgármester is a házigazdákhoz csatlakozott s tájékoztatott a Kossuth-szoborcsoporttal kapcsolatos friss elképzelésekről, a nemzeti emlékhely-törvény dombóvári kezdeményezéséről. Az 1848-as független  magyar kormány egyik kiemelkedő, ám méltatlanul elfeledett miniszterének emlékét aktívan ápoló közösség figyelmessége jeleként polgármesterünknek egy üveg sorszámozott és egyedileg palackozott Pákozdi Cabernet Sauvignont nyújtott át, amely emlékeztet a barátság és tisztelet mellett az 1850 és 1866 között kistétényi birtokos gazdálkodóként is nevet szerzett Klauzál „életeket nemesítő küldetésére”. A Lakótorony nevezetességeit megtekintve, ebéd után egy látványokban gazdag előadás hangzott el a neves köztársaság teremtő elődökről, munkásságuk eddig kevéssé ismert mozzanatairól.

Kriston Vízi József  - 2008. augusztus 16.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)