Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Tisztelgés a miniszter emléke előtt

A XIX. Budafoki Pezsgő-és Borfesztivál egyik rangos eseményének adott otthont a Záborszky Pince, ahová szeptember 7.-én, vasárnap, késő délelőtt érkezett a vendégsereg. A tikkasztó hőségben frissítő érzésként hatott betérni a Klauzál-díszhordót befogadó, valamint kiállításoknak is helyt adó pincejáratba.


Az ünnepélyes eseményt Bakos Erika, a rendezvény háziasszonya nyitotta meg. Dr. Dobos Károly, a Klauzál Gábor Társaság elnöke avatóbeszédében két dologról beszélt. Egyrészt megemlékezett a díszhordófaragás lebonyolításáról, másrészt a faragás részleteit mutatta be a fesztivál rangos hazai és külföldi vendégeinek. A Klauzál Gábor emlékének őrzésére alakult egyesület mindig is nagy hangsúlyt fordított a szimbólumok jelentőségére, így a szónok hangsúlyozta az első felelős magyar kormány mezőgazdasági miniszterének kistétényi/budatétényi szőlészeti- és borászati tevékenységét.


Dobos Károly (jobbról), a Klauzál Társaság elnöke felavatja a Klauzál díszhordót a Záborszky pincében (Papp Tibor felvétele)
Városházi Híradó, XVI. évf.18.sz., 2008. szeptember 12.
A művészi faragás Géczi Gábor és felesége, Andrási Anna ötlete nyomán, az egyesületi tagok kezdeményezésére, a Klauzál Gábor Társaság finanszírozása, valamint 18 egyesületi tag külön magánadománya révén jöhetett létre, akiknek a neveit Dr. Dobos Károly fel is olvasta a hallgatóság előtt. Az ötlet nyomán több pincészetet megkerestek, számos művészt és borászt az ötlet megvalósulása mellé állítottak, ezért a koordináló, fáradtságos munkásságukért a hordóbizottság összes tagját is köszönet illeti. Gudricza István faszobrásszal sikerült megállapodni a művészi faragás kivitelezéséről. A hordóavatással foglalkozó egyesületi ülésen kigondolták a hordó feliratát és Klauzál Gábor borászati tevékenységéről leggyakrabban idézhető latin eredetű mondást választották („Carthaginem esse delendam”, magyarul „Karthágó eltörlendő”). Ez a kifejezés első pillanatra nem érthető, ám tanulságos és érdekes. A Batthyány-kormány tagja nagy klasszikus műveltséggel rendelkezett, az országgyűlési beszédeiben a magyar történelem sok évszázados jogi vonatkozásait kívülről idézte. Korizmics László „Levelek a szőlőből” című, 1871-es írásaiban gyakran utal Klauzál híres mondására, amely a XIX. századi magyar borászat megújításához jelentősen hozzájárult. Az ősi Karthágó eltörlése a szőlőműveléssel foglalkozó egykori miniszter számára az ősi művelési mód eltörlését, a borászat gyökeres megújítását jelentette, mivel úgy látta, a régi borászati eljárás nem fog korszerű megújulást eredményezni a borászatban.

A díszhordón található másik szimbólumot, a rózsát, egyik kerületrészünk is nevében hordozza: Klauzál a mai Rózsakert (a mai kertészeti kutató) területén alapította a több, mint 350-féle rózsának otthont adó kertészetét 1858-ban, amely 1906-ig állt fenn, amikor Kistétény (a mai Budatétény) rossz anyagi helyzetére való tekintettel bezáratták.

Két gyönyörű címert is felfedezhetünk a díszhordón, egyik oldalon Klauzál nemesi címere, a másik oldalon kifaragott pedig a reformkori magyar címer, amely ma is megtalálható Pozsonyban, a reformkori országgyűlések alsótáblájának helyt adó épület homlokzatán, szépen restaurálva. A pozsonyi országgyűlések vezérszónokának számított Klauzál, aki a magyar nyelv diplomáciai állásához és hivatalos nyelvvé emelkedéséhez nagymértékben hozzájárult. Az emléktársaság elnöke bizodalmának adott hangot annak érdekében, hogy fontos kultúrtörténeti hely lesz a díszhordónak helyt adó Záborszky Pince kiállítócsarnoka, ahol minden év november 18-án, Klauzál Gábor születése napján megemlékezést fognak szervezni.

Békési Imre, az adományt befogadó pince tulajdonosa kifejtette, hogy Budafok „A szőlő és bor városa” cím büszke birtokosaként hazánkban egyedülálló borászati adottságokkal rendelkezik. A közel 100 kilométer hosszú összefüggő pincerendszerével egész Európában kiemelkedő jelentőségre tett szert, az elmúlt századokban a magyar borkereskedelem fellegvára volt, és napjainkban is számos nemzetközi versenyen díjnyertes bort készítő pincészet otthona. A kerületnek lehetősége, egyben kötelessége a borászmesterség évszázadok alatt összegyűjtött tapasztalatának és hagyományainak ápolása, megőrzése és átörökítése a későbbi nemzedékekre.

Kertész László
történész, a Városházi Híradó újságírója
2008. szeptember

(Megjegyzés: Fenti írás lapzárta miatt csak a fotójával került be a Városházi Híradó XVI. évf.18.sz., 2008. szeptember 12-i számába, a hozzátartozó írás csak honlapunkon olvasható.)


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)