Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Az első ünnepség november 18-án
a Klauzál-díszhordónál

Az idei Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon a Záborszky Pincében ünnepélyesen leleplezett, Klauzál Gábor emléke előtt tisztelgő faragott díszhordónknál tett ígéretünkhöz híven, melyet az adományozó levelünkben is megerősítettünk: minden év november 18-án, egyesületi névadónk születésének évfordulóján megemlékezést tartunk a Klauzál-díszhordónál.

A megemlékezés mellett az est jó alkalmat teremt, pódiumbeszélgetés keretében, egy-egy érdekes ember részletesebb bemutatkozására és a Klauzál Gábor Társaság programjaiban aktívan közreműködő partnerekkel és támogatóinkkal való kötetlen együttlétre, a jövő tervezésére is.


Az ünnepség során a jövőben is
- a Klauzál-megemlékezés,
- pódiumbeszélgetés és
- az együttműködő partnereinkkel való kötetlen együttlét
hármasa határozza meg a programunkat.

A programra egyesületünk tagjai tagi jogon voltak hivatalosak, meghívottaink pedig az alábbi, névre szóló értesítést kapták:


A program:

19.00 - 19.15

19.15 - 20.00

20.00 - 20.10
20.10 - 22.00

Rövid megemlékezés a Klauzál-díszhordónál és együttműködő
partnereink köszöntése
Beszélgetés és pezsgőkóstolás Quirin Károllyal, a Chevaliers Törley
Pezsgőrend ceremóniamesterével – a beszélgetést vezeti Dobos Károly
A Reneszánsz Hölgyek Társasága rövid bemutatkozása
Kötetlen baráti beszélgetés



Az est kezdeteként, pontban 7 órakor, a díszhordónál először a Klauzál Gábor Társaság tagjait Dobos Károly, a társadalmi szervezet elnöke köszöntötte, kiemelve a 18 egyéni adományozót, akik támogatása nélkül a faragás nem jöhetett volna létre.
Másodsorban üdvözöltük kiemelt vendégünket, Quirin Károlyt, valamint Danyilakisz Katalint, a Reneszánsz Hölgyek Társasága nevében és Békési Imre pincetulajdonost.
Harmadsorban az együttműködő partnerek köszöntése következett. Érkezésüket jelezték és köszöntve lettek:

- Gazda István tudománytörténész, legutóbbi Történelmi Szalonunk előadója,
- Hermann Róbert hadtörténész, a jövő évi "Klauzál Napok Tétényben" tervezett előadója, aki korábban Klauzál Gábor édesapja, Johann Clausal von Schlanikovitz ezredes kapcsán értékes adatokat gyűjtött számunkra a Bécsi Katonai Levéltárban,
- Király Elvira igazgatóasszony, a több rendezvényünknek helyszínt biztosító Nagytétényi Kastélymúzeum vezetője,
- Papp Tibor webmester, Bakonyi Viktor és Kertész László újságírók a sajtó részéről,




- Helyey László színművész, aki Klauzál reformkori beszédeit tolmácsolta számunkra a Klauzál Napok Tétényben legutóbbi rendezvényén, s aki egyben (különleges csatlakozási pontként) annak a Szmollény Nándor szegedi történésznek a dédunokája, akinek mind a mai napig az egyetlen Klauzál-monográfiát köszönhetjük,
- Dinyés László festő, grafikus, Történelmi Szalonunk előadója, az 1848/49-es szabadságharcunk megtorlásaként Aradon bebörtönzött foglyok történeti kutatója,
- az önkormányzat részéről Karsay Ferenc alpolgármester,
- Sisak András tanár úr, a Budatétényi Ősök Napja kórusvezetője,
- Ácsné Varga Mónika könyvtárvezető, több sikeres könyvbemutatónk házigazdája,
- Kelemen Eörs, a Klauzál-könyvek kiadását segítő Pytheas Kiadó és Nyomda tulajdonosa,
- Sándor Tibor muzeológus, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének vezetője, akinek a „Klauzál Gábor kistétényi kertje” című forrásértékű katalógust köszönhetjük,
- Pálmány Béla történész, az Országgyűlés levéltárának vezetője, a múlt évi Klauzál Napok Tétényben programunk egyik előadója,
- Ráday Mihály művészettörténész, a Budapesti Városvédő Egyesület alapító elnöke, akivel a múlt év februári Unokáink sem fogják látni... c. műsorában, Klauzál Gábor kistétényi emlékeinek eredtünk a nyomába,
- a budatétényi Fodor-család, Fodor Péter és Fodor Júlia, a Történelmi Szalonjainknak és a Klauzál Napok Tétényben főrendezvényünknek helyt biztosító Vojnovich-Huszár Villa tulajdonosai,
- Ambrus Károly, aki tárogatójátékával színesítette több programunkat, így legutóbb a Budatétényi Ősök Napja rendezvényét,
- Radóczy Mária galériatulajdonos, és férje Pajzs Gábor, akik helyszínt adtak rendezvényünknek,
végül a jelen lévő kerületi díszpolgárok:
- Munkácsy Károly ny. pedagógus, faszobrász, dr. Kárpáti Zoltán sebész-főorvos és Priska József Tamás ’56-os szabadságharcos.


A köszöntések után mindenki helyet foglalt a kis körasztaloknál, és következett a beszélgetés Quirin Károllyal, a Chevaliers Törley Pezsgőrend ceremóniamesterével, aki Dobos Károly kérdéseire válaszolva elmesélte, hogy a borlovagrendek mintájára elsőként ők alapítottak Magyarországon pezsgőrendet. A Törley Pezsgőpincészet 1882 óta folyamatosan működik, és termel finomabbnál finomabb pezsgőket.



Az alapító Törley József Champagne-ban tanulta ki a mesterséget. A beszélgetés során betekintést nyerhettünk a pezsgőkészítés és a pezsgőhöz való szőlők rejtelmeibe. A pezsgőrend jóvoltából (Lőrik Tamás kancellár közreműködésével) hatféle Törley pezsgőt is megkóstolhattunk az est folyamán, melyek a következők voltak:


1)  

2)
3)
4)
5)
6)  

Törley Chardonnay Brut, Méthode Traditionnelle száraz pezsgőkülönlegesség,
Törley Gála Sec, száraz pezsgő,
Törley Demi Sec, klasszikus eljárással készült félszáraz pezsgő,
Törley Hungaria Rose, palackban erjesztett félszáraz pezsgő,
Törley Fortuna, speciális eljárással, mustból erjesztett édes pezsgő,
Törley Charmant Rouge, tartályban érlelt édes vörös pezsgő.
Igazán kitűnőek voltak! Nagyon szépen köszönjük!

A pezsgőkóstolás után, az est „háziasszonyaként” Danyilakisz Katalin vette át a szót, aki bemutatta a


Reneszánsz Hölgyek Társaságát, illetve a csodálatos ételkülönlegességeket készítő és tálaló jelenlévő tagtársait: Filipidisz Ildikó, Kun Zsuzsát, Ellenberger Ritát, Kincses Anikót és leányait: Zenka Zsuzsannát és Zsófiát, valamint férfitagjukat: Máté Gyulát.


A nem csak gyönyörű, de ízletes büféasztal megnyitásával kezdetét vette a kötetlen baráti beszélgetés, melyet Vaskó Zsolt (magyar kecskeduda, fuvola és különféle magyar furulyák) és Gebri Bernadett (koboz) alkalomhoz összeállított zenéje kísért. A Madárdal zenekar tagjaiból álló duó XVIII. századi köszöntőt, reneszánszkori dallamokat (La Folia) és moldvai bordalokat játszott.



A reneszánsz hölgyeknek az esten gondoskodott meglepetés-ajándékkal első díszpolgárunk, Munkácsy Karcsi bácsi, aki az idei "Reneszánsz Év"-hez illően Mátyás király általa mintázott képmásával kedveskedett a hölgyeknek, és a képmáshoz "Mátyás király hangja" is dukált, a televízió régebbi adásaiból ismerhetően a szintén jelen lévő Helyey László személyében.




A reneszánsz hölgyek ízes falatkáihoz illeszkedtek a felsőőrsi Gelléri Pincészet borai. A balatonfüred-csopaki borvidéken 40 hektáron gazdálkodó pincészet borait, az Olaszrizlinget, a Chardonnay-t és a Felsőörsi Rozét Antal Gyula, a pincészet tulajdonosa és társa, a budafoki Fonyódi Ferenc mutatta be. Antal Gyula befejezésül a környékükön kialakult szólással kívánt jó egészséget és jó szórakozást az egybegyűlteknek:

        „A bor az a fennkölt ital, amely feszültséget old, jókedvre derít,
                             fertőtleníti a testet, tisztítja a lelket.”


Az est további meglepetése a Klauzál Gábor Társaság részére érkezett 12 rózsatő volt, melyeknek az est keretében történő szétosztása Juhász Péter nemes ötlete volt. Az „Árpád-házi Szent Erzsébet emléke” elnezésű töveket Zareczky András, az Iregszemcsén működő, kizárólag Márk Gergely rózsanemesítéseit szaporító Lovagkert vezetője küldte ajándékba.


A fajta 2000. májusában Rómában, a kereszténység és Róma fennállásának 2000. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi rózsaversenyen, a park- és futórózsa kategóriában aranyérmet nyert. Azt tervezzük, hogy részletesen dokumentáljuk (ültetéséről, cseperedéséről készített fényképek által) a gazdára talált rózsatövek életét. Ezzel szeretnénk tisztelegni a 2008 novemberében Budapest díszpolgára címmel kitüntetett tiszteletbeli tagunk, Márk Gergely munkássága előtt.

Később a házigazda, Békési Imre vezetésével rövid pincesétára is sor került, ahol vendégeink megcsodálhatták a Záborszky Pince tanpincéjének borvidéki címereket, borászati műveleteket és neves személyeket megjelenítő gyönyörű, faragott díszhordósorát.



A több mint 75 résztvevő kitűnően érezte magát. A végére maradt pezsgőző-borozó szűkebb csapat majd éjfélig marasztalta az est során mindvégig segédkező házigazda Záborszky Pince kedves munkatársait…

         

Köszönet Juhász Péternek a hangtechnika biztosításáért, Dobos Károlynak, Hódi Szabolcsnak és Prim Györgynek az est megszervezésért, Kincses Katalinnak az italok biztosításáért, Papp Tibornak és Juhász Péternek a fényképekért.

Az est folyamán méltóan emlékeztünk meg névadónk, Klauzál Gábor születésnapjáról, s abbéli reménnyel köszöntünk el mindenkitől, hogy Jövőre, velük, ugyanitt! találkozunk…


Dobos Károly,  Hódi Szabolcs – 2008. november


A képeket társaságunk tagjai (Juhász Péter és Hódi Szabolcs), illetve Papp Tibor készítették. A képekre kattintva a képek többsége nagyobb méretben is megtekinthető és képaláírások is olvashatók.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)