Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

A Klauzál Gábor Társaság ajánlásai Budafok-Tétény kitüntetéseire

A XXII. kerület díszpolgára, illetve a „Kultúra 22”-címre társaságunk ajánlása 2009-ben


Társaságunk ez évben a következő személyeket javasolta a díszpolgári cím és a „Kultúra 22”-díj odaítéléséről döntők figyelmébe:

• a XXII. kerület díszpolgárának címére Máthé Erzsi színművésznőt, Budafok szülöttét, a Nemzet Színészét.

• a „Kultúra 22”-díjra Ácsné Varga Mónikát, a budafoki könyvtár vezetőjét, illetve
Lics Lászlót és Lics Lászlónét, a Lics Pincészet tulajdonosait (megosztva)


(melléklet: levél a polgármesternek)




Szabolcs Attila úr
polgármester

Budafok-Tétény,
Budapest XXII. kerület
Önkormányzata
Budapest,
Városház tér 11.


Tisztelt Polgármester Úr!


A Klauzál Gábor Társaság – egyetértve a Savoyai Jenő Asztaltársaság és a Budapesti Városvédő Egyesület Promontor-Tétény munkacsoportjának kezdeményezésével – 2009-ben a „XXII. kerület Budafok, Budatétény, Nagytétény, Baross Gábor-telep díszpolgára” kitüntetéssel való elismerésre

Máthé Erzsi (Mercz Erzsébet)

színművésznőt javasolja. Máthé Erzsi a ma élő magyar színésznők egyik legnagyobbika, aki tehetségével, szorgalmával és kiváló munkájával nem csak önmagának, hanem városunknak is hírnevet szerzett. Méltán büszkék lehetünk reá! Művészi munkássága révén a nemzet legnagyobb színészei közé emelkedett, pályája során szinte minden létező szakmai és állami elismerést megkapott. Életművéért 2000-ben – a kortárs élő színművészek 12 legkiválóbbika közé emelve – a Nemzet Színésznője lett.

Élete és művészi pályafutása során soha nem lett hűtlen Budafokhoz, mindig büszkén vállalta szülőhelyét és sváb származását. A páratlan életmű elismerésére javasolt díj Máthé Erzsi esetében valós teljesítményekért, méltó helyre kerülne.
Külön említendő, hogy személyében ő lehetne az első női kerületi díszpolgár.



Ugyancsak örömmel vettük a két civil szervezet javaslatát Ácsné Varga Mónika a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budafoki könyvtárának vezetője, valamint a Lics házaspár, Lics László és Lics Lászlóné (megosztva) „Kultúra 22” díjjal történő kitüntetésére.

A Klauzál Gábor Társaság mindkét javaslatot indokoltnak tartja, mivel a javaslattevők előterjesztésében írottak saját tapasztalataikkal is megegyezőek.

Ácsné Varga Mónika több alkalommal is készséggel befogadta Társaságunk különféle rendezvényeit, könyvbemutatóit, mind a régi mind az új könyvtár épületében és több civil szervezet hasonló jellegű kezdeményezését, kiállításait is készségesen támogatta. A vezetése alatt működő intézmény jelentős kultúraközvetítő funkciót is betölt a kerületben. Kiváló szakmai felkészültsége, nagyszerű emberi tulajdonságai és jó kapcsolatteremtő képességei alapján általános közszeretetnek és elismerésnek örvend a kerületben, a helyi közösségekben, intézményi és civil szervezetekben egyaránt.

Lics László és Lics Lászlóné törekvése a bor és a kultúra összekapcsolására számtalan sikeres rendezvényt eredményezett az elmúlt közel két évtizedben. Ezek közül is kiemelendők a különféle képző és iparművészeti, népművészeti kiállítások, melyek a helyi, hazai és határon túli alkotóművészek, alkotó közösségek részére biztosítanak lehetőséget tehetségük és alkotásaik bemutatására. Példa értékű mecenatúrát folytatnak, támogatják a helyi kulturális programok megvalósítását, a civil szervezetek különféle rendezvényeit, melyek közül külön is említést érdemel az idő közben hagyományossá vált díszpolgárok találkozója. Egyesületünk számos közvetlen együttműködés keretében pl. Klauzál borok palackozása, találkozók szervezése talált a kultúráért magas színvonalon együttműködő, támogató félre személyükben.

Mindezek alapján, a Klauzál Gábor Társaság is feltétlenül támogatja a javasolt elismerések nevezetteknek való odaítélését!

Budapest, 2009. január 29.

Tisztelettel:

Dr. Dobos Károly
elnök





Képek jelöltjeinkről:

Máthé Erzsi Kossuth-díjas színművésznő, a Nemzet Színésze
   

Ácsné Varga Mónika, az új- és a régi budafoki könyvtárban
   

Lics család
Néhány kép az utóbbi öt év őszi borfesztivál megnyitó kiállításaiból, a Lics Pincészetben 1995-től tartott kulturális rendezvények sorában:
2004 - 2005 - 2006

2007
2008


A kerületi díszpolgárok köszöntése minden év tavaszán 2004-től kezdődően:
 

A IX. Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál egyik kiemelt budapesti helyszíne 2007-ben:



Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (130)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)