Notice: session_start() [function.session-start]: ps_files_cleanup_dir: opendir(/var/lib/php4) failed: Hozzáférés megtagadva (13) in /home/httpd/www/klauzal.hu/html/includes/config.php on line 62
Klauzál Gábor Társaság
Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Budatétényi Ősök Napja 2005

Budatétényi ősökre emlékeztünk a Wolf-kertben.
Kezdeményezésünk reményeink szerint hagyományt teremt.

Október elején fotókiállítással nyitottuk meg a közönség előtt a fél éve gondozásunkban álló Wolf-kápolnát és kertet. Terveink szerint rendszeres kulturális programokkal kapcsolnánk be a kerület vérkeringésébe a sokáig elhanyagolt, helytörténeti jelentőségű emlékhelyet. Halottak napja közeledtével emellett módot kívántunk találni, hogy a kert eredeti funkciója is részben feléledjen. Ezért október 30-án 17 órakor megnyitottuk a kapukat, hogy az érdeklődők gyertyákkal, virágokkal és a Budai Nagy Antal Gimnázium Baráti Köre kórusának közreműködésével tiszteleghessenek egykor itt nyugvó, vagy valaha e településen élt budatétényi őseik előtt. Bár a 130 éve létesített, majd a múlt század második felében lassú pusztulásra ítélt s otromba döntések nyomán 1988-ban végleg eltörölt budatétényi temető maradványán sírok már nincsenek, a rendbe hozott szép kápolna, a sírkövek illő emlékezésre adnak lehetőséget. Reményeink szerint az esemény ezentúl sokáig élő hagyományt teremt.

Azért is bízunk ebben, mert most, első alkalommal is kivételes élményben volt részük azoknak, akik a csípős október végi estén eljöttek. Aki befért a kis kápolnába, tanúsíthatja, hogy gyönyörűen szólt a kórus éneke. Szíves közreműködésüket ezúton is köszönjük. A megemlékezésre alkalmi tagokkal kibővült kar Sisak András vezetésével az alábbi műsort adta elő:

Bárdos–Balassi: Psalmus 51. (Végtelen irgalmú...) 1
Maróthi: 42. zsoltár (Mint a szép híves patakra) 2
Serracant: Popule meus 3
Durufle: Ubi caritas 4
Dubois: Adoramus te Christe 5
Bárdos: Ó dicsőséges asszonyság 6

Eközben és később, kint a kertben Glattfelder Tamás vezetésével képeket vetítettünk a felszámolt temetőről. Tiszteletbeli tagunk, Felker Győző régi fotói különös, tört fényekkel játszottak a kápolna nyers mészkőfalán. Halkan beszélgettünk, forró teát ittunk, túl sokáig senki nem maradt. A csendes emlékezésé volt a szép est.

Réffy Balázs – 2005. november 4.

A képekre kattintva azokat nagyobb méretben is megnézheti.

Sisak András, a BNAG Baráti Köre kórusának vezetője jegyzetei:

  1. Balassi közvetlenül a halála előtt fordította a zsoltárt, amelynek a zeneirodalomban számos megzenésítése ismert, többek között Allegrié és Liszt Ferencé. Az általunk énekelt darab Bárdos Lajos feldolgozása Szenci Molnár Albert zsoltárfordítására.
  2. Maróthy György – aki Debrecenben bevezette a többszólamú éneklést és megalapította a Debreceni Kántust – dolgozta fel az ismert temetési zsoltárt.
  3. A „Popule meus” motetta a nagypénteki kereszthódolat-szertartás zenéje, a szöveg az ókeresztény hagyományt követve görögül és latinul is felhangzik a háromszoros „szent” felkiáltáshoz kapcsolódóan.
  4. Az „Ubi caritas” ókeresztény himnusz a nagycsütörtöki szertartás része, a lábmosás szertartásakor éneklik: „Ahol szeretet van, ott van az Isten”.
  5. Francia szerző megzenésítésében idéztük fel a sokszor feldolgozott középkori himnuszt, a virágvasárnap olvasott, vagy énekelt passió közé illesztett könyörgést: „Adoremus te Christe”.
  6. Az „Ó dicsőséges asszonyság” kezdetű kórusmű a legelső, XVII. századi katolikus énekeskönyvből származó népének feldolgozása, Máriához, mint közbenjáróhoz fordul.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (29)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (41)
Wolf-kripta (21)