Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Múzeumok Éjszakája a Kastélyban

A 2003-ban útjára indított Múzeumok Éjszakájához idén első alkalommal csatlakozó Nagytétényi Kastélymúzeum izgalmas programokkal várta 2011. június 24-én, Szent Iván éjjelén a rendhagyó kulturális élményekre vágyókat. A Klauzál Gábor Társaság tagjai is – szó szerint – „aktív szerepet” játszottak, hogy ez az első tétényi múzeumi éjszaka emlékezetes legyen minden idelátogatónak.


Véget ért az első múzeumi éjszaka a nagytétényi kastélyban, és azt mondom, igazán bánhatja, aki kihagyta! Tényleg remek programok voltak, a zenei és képzőművészeti előadások, foglalkozások mellett új színfolt volt a családi kincskereső szerepjáték, amelybe önfeledten vetette bele magát felnőtt és gyerek, úgy a kincskereső-nyomozó, mint a szerepjátszó-informátor oldalon.
 A kastély falai között és a parkban megelevenített XVIII. századi bűnügy szereplői

A látogatók találkozhattak Száraz Julianna bárónővel, bolond öccsével, a kastélyörökös Tamással, Himberger János Simon kántortanítóval, Töhötöm vezér kísértetével, Oraschek Ignác kamarai építésszel, a kastély tervezőjével, Dugonics András szerzetes pappal, Tímár Ábrahámmal, akiről később kiderült, hogy a régi időkben itt szintén birtokos Ibrahim török lovas katona leszármazottja.


Oraschek Ignác, a kastély tervezője és labirintusainak megálmodója magyaráz

Múzeumpedagógusok, mint segítő detektívek

Száraz Tamás, a bolond örökös

Töhötöm vezér vidám szelleme

Simon, a derék kántortanító

Az uradalmi istállómesterrel és szakácsnéval kiegészült csapat úgy szőtte-keverte a szálakat, hogy nem volt egyszerű kibogozni a történetet - talán nem is sikerült volna egyik lelkes csapatnak sem, ha a szintén ügyködő helyi detektíviroda nem ad időnként plusz információkat. A végén persze megkerültek az eltűnt tallérok és elrejtőjük személyére is fény derült.


A nyomozás helyszínei és a szereplők:

1) Földszint 10. terem:
„ISTÁLLÓ” 
– Tímár Ábrahám (alias Ibrahim Torun) a kastély tímárlegénye (Lükő Szabolcs önkéntes)
 2) Földszint, 4. terem: „TANTEREM” – Himberger János Simon kántor-tanítómester (Endrődi Miklós önkéntes)
3) Földszint, belső udvar:
„GAZDASÁGI UDVAR” – szakácsné (Eszenyi Judit önkéntes)
– istállómester (Scheidler András önkéntes)
4) Emelet, 18 terem: „HÁRFÁS VENDÉGSZOBA”
– Száraz Julianna bárónő (Borka Mária
művészettörténész, múzeumpedagógus)
5) Emelet, 21. terem: „JÁTÉKSZOBA” – Száraz Tamás, a Kastély jogos (és bolond) örököse (Markó András önkéntes)
– Töhötöm (Tétény) a honfoglaló-kísértet, a kastély legrégebbi „lakója” (Kertész László önkéntes)
6) Kert: „OROSZLÁNOS LÉPCSŐ”
– Oraschek Ignác kamarai építész, a kastély tervezője (Tóth Avanti Péter önkéntes)
7) Kert: „RÓZSAKERT”
– Dugonics András, Kegyes Oskola-béli szerzetes pap, a kastély vendége (Bartos Mihály önkéntes)
8) Emelet, 13. terem: „REFEKTÓRIUM” – Dugonics András
9) Földszint, bejárat: „NYOMOZÓ IRODA”
 – A Tétényi Detektív Iroda Rejtélyügyi Csoportja
(Endrődi Judit önkéntes, a nyomozójáték Szerzője, Scholtz Viktória önkéntes)


Dugonics András, a kegyes-oskolabéli szerzetes, aki nem csak verset írt Téténynek ékességéről, hanem a matematikai kifejezések egy részét is ő ültette át magyarra (gömb, gyök, sugár, végtelen, háromszög, henger stb.) Száraz Julianna bárónő,
a leghitelesebb múzeumpedagógusi megszemélyesítésben


Nyomozz te is a kastélyban elrejtett kincsek után!

Volt hajdanán a nagytétényi birtokos, Száraz-Rudnyánszky családnak egy féltve őrzött kincse, mely a napokban elveszett! A kincs létezéséről eddig nem sokan tudtak, de a mendemonda szerint kivételesen értékes kincsről van szó. Ez a kincs adja az uradalom alapját, ha nem lesz meg, az amúgy is nehézségekkel küzdő gazdaság lehanyatlik, a híres bárói család címe a sárba hull. A birtok földesasszonya, Száraz Julianna kétségbeesetten hív minden nyomozót, hogy segítsen a kincs megtalálásában!

Nem mellékes hogy a földesurak kizsákmányolása révén mostanában elég forrongó a hangulat országszerte. A pesti polgárság elégedetlenkedése is szétárad a környékbeli falvak lakóira és a gazdasági feszültség több helyen is lázadásban tör ki. Ez történt pont egy hónapja Tétényben is, 1766. május 20-án. A földműves tétényi parasztok idén az aratást nem voltak hajlandók vállalni, sőt, május 20-án a munkát is megtagadták. A nyomozók tehát alapvetően egy meglehetősen feszült, forrongó hangulatba csöppennek bele, a birtokos gazdák és a köznép között bármikor újra kirobbanhat a konfliktus!

A játék során megelevenednek a kastély fénykorának, az 1760-as éveknek mindennapjai. A látogatók nyomozókká alakulnak és önállóan, vagy nyomozócsoportot alkotva próbálják megfejteni a titokzatos rejtélyt, kibogozni az összekuszálódott szálakat és megtalálni a kastély elveszett kincsét! Beszélgetnek a kastély lakóival, figyelik az eseményeket, feltárják a szövevényes kapcsolatokat és furmányos módon próbálják a leggyanúsabb személyből is kicsalni az információkat, melyek a megoldáshoz vezetnek.

Hogy ki volt a tettes? És hol lehet most a kincs? Milyen titkos átjárókról regél Töhötöm, a honfoglaló-kísértet? Ki lakik a kastély elzárt toronyszobájában? Miről versel a poéta? Miért olyan furcsa a szakácsné mostanában?

A kérdések megoldásra várnak!


Eredményhirdetés! A sikeres nyomozás során a kincs megkerült, a tímárt elfogták, a szakácsné jobb belátásra tért és visszatalál az istállómester szerelmes szívéhez ...

De vajon hová rejthették el a kincset?
(A "kenyértartó" bölcsős asztal rejtekfiókjába)

Megkerült a kincses ládika, benne a 21 aranytallérralA remek játékban csak a nagy tömeg volt kicsit zavaró, illetve az, hogy a rendezők nyilván nem számítottak ekkora érdeklődésre, és szimultán zajlott a nyomozósdi meg a felnőtt tárlatvezetés. A tapasztalatok alapján ezt a következőkben jobb lenne szétválasztani. Mindenképpen öröm volt viszont látni, hogy ennyi gyerek bevonható a múzeum falain belülre, ha ügyesek és ötletesek a szervező múzeumpedagógusok. Le a kalappal előttük, és köszönjük nekik a szép programot!

A szereplőket egyébként önkéntes civilek alakították olyan nagy lelkesedéssel, hogy voltak, akik megkérdezték, melyik társulathoz tartoznak :))
És ebben jeleskedtek társaságunk tagjai is:


A Klauzálos színjátszó kör:
Dugonics András, a Krónikás, Száraz Tamás, Oraschek Ignác és Tímár Ábrahám

A kisebb-nagyobb nyomozók vették a lapot, láthatóan remekül szórakoztak, és a szórakozás mellett okultak is, hiszen a történetnek valós volt a magja és szereplőinek többsége is. A tömeget elnézve valószínűsíthető, hogy a hasonlóan jól megírt, érdekes, aktív programok sikeresek, a gyerekek-fiatalok számára vonzóak lennének a Kastélymúzeumban. Reméljük, nem csak lennének, lesznek is!Örsi Gabriella  - 2011. június 25.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (282)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)1848/49 (46)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (27)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (108)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (38)
Wolf-kripta (13)