Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Felavatták Klauzál Gábor szobrát

Tarlós István főpolgármester tiszteletét és köszönetét fejezte ki a Klauzál Gábor Társaságnak és Budafok-Tétény Önkormányzatának, hogy vállalt feladatuknak tekintették Klauzál Gábor emlékének megőrzését – volt olvasható Budapest főváros internetes portálján már április 27-énA Batthyány Lajos vezette első felelős magyar kormány földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi minisztere – aki egyben az egészség- és postaügyek első felelős irányítója is volt – Klauzál Gábor (1804-1866) egészalakos bronzszobrát, három éves kitartó munkának köszönhetően 2012. április 27-e délutánján avatták fel Budapest XXII. kerületében, a nevét viselő Klauzál Gábor Budafok-Tétény Művelődési Központ előtt.

Budapest-főváros internetes honlapján beszámoló olvasható az avatási ünnepségről, ezen belül Tarlós István főpolgármester úr avatási beszédéről:


Vannak tartozásaink a múltunkkal szemben, és ezzel az emlékművel most valamit törlesztünk ebből az adósságból – mondta Tarlós István főpolgármester Klauzál Gábor szobrának avatási ünnepségén. Az alkotás Budatétényben, az első független magyar kormány földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi miniszterének nevét viselő művelődési ház előtt kapott helyet. A Klauzál Napok nyitórendezvényén Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter is részt vett, aki beszédében kiemelte: egy nemzet nem lehet naggyá, ha nem emlékszik a múltjára.


A Klauzál Gábor Társaság által életre hívott, és idén hetedik alkalommal megrendezett „Klauzál Napok Tétényben” elnevezésű rendezvénysorozat nyitóeseményeként felavatták Klauzál Gábor egészalakos bronzszobrát. Tarlós István főpolgármester tiszteletét és köszönetét fejezte ki a Klauzál Gábor Társaságnak és Budafok-Tétény Önkormányzatának, hogy vállalt feladatuknak tekintették Klauzál Gábor emlékének megőrzését.

A főpolgármester kiemelte, hogy Klauzál iparvédő politikája több szempontból is fontos volt a kor számára, és példaértékű napjainkban is. A Védegylet megalapítása a hazai iparosok áruinak védelmét szolgálta, amikor a kor kiélezett nemzetközi politikai színterén hazánkkal szemben vámrendszert alakított ki a bécsi udvar, ami ellen egy önálló, a hazai mezőgazdaságra és iparra épülő gazdaságot kellett kiépíteni. Klauzál Gábor és munkatársai ezzel letették annak a politikának is az alapjait, amit ma nemzet-gazdaságnak hívunk.

Tarlós István beszélt arról is, hogy Klauzál nagyszerű szónoklatokban tett hitet a szólásszabadság, a magyar nyelv hivatalossá tétele, a városok jogállásának, belső szervezetének rendezése, a polgárság jogai vagy akár a zsidók emancipációja mellett.

Az avatóünnepségen Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter szólt a hazaszeretetről, amely erősebb volt az egyéni érdekeknél, és egységbe forrasztotta a kor nagyjait Széchenyitől Kossuthig, Deáktól Batthyányig, Táncsicstól Klauzálig. A XIX. század dicső évei ma is összefogásra, nemzeti egységre szólítanak minket – hangsúlyozta a tárcavezető.

A szobor felállítását a Klauzál Gábor Társaság kezdeményezte 2009-ben – mondta el dr. Dobos Károly, a társaság elnöke. Az alkotást Benedek György szobrász, Munkácsy-díjas érdemes művész készítette, teljes alkotói honoráriumáról lemondva.  Az egykori reformpolitikus szobrának felállításához mások mellett a Fővárosi Önkormányzat is hozzájárult egymillió forinttal.

2012. április. 27.A fenti híradás eredeti elérhetősége Budapest-főváros honlapján: Felavatták Klauzál Gábor szobrát

* * *

A főpolgármesteri beszéd teljes szövege a Friss: Ünnepi beszédek a Klauzál-szobor avatásán című cikkünkben olvasható.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (282)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)1848/49 (46)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (27)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (108)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (38)
Wolf-kripta (13)