Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Az Emlékévre készülve…

Az első gondolatok már 2014. őszén felvetődtek Társaságunk tagjainak körében, hogyan, mivel készüljünk névadónk, Klauzál Gábor halálának közelgő 150. évfordulójára?A beszélgetések kezdeti szakaszában egy dologban azonnal egyetértettünk, kell néhány olyan kisnyomtatvány, amelyik figyelemfelkeltő, tájékoztató jellegű és akár többes funkcióra is alkalmas lesz. A későbbiekben, ezek lassan, Tóth Avanti Péter grafikusművész barátunk keze alatt, önálló formát is öltöttek…


Az első és talán a legfontosabb grafika lett, a „Klauzál 150 Emlékév” emblémája, mai divatos szóval: logója. A logó – Társaságunk emblémájának szerkezetét, jellegét és alapszíneit megőrizve – szövegében utal a kiemelt évfordulóra. Ezt a logót használjuk fel a 150. évfordulóval kapcsolatos rendezvényeink kiemelt megjelölésére.

A kisnyomtatványok sorát egy képeslevelezőlap és egy kártyanaptár nyitotta meg. Mindkettő képes oldala ugyanazon montázs, melynek alapeleme Barabás Miklós 1861-ben festett – jelenleg a szegedi Móra Ferenc Múzeumban őrzött – Klauzál Gábor-portré. Az arckép mellett, finom jelzésként, megjelennek azok a kiegészítő elemek is, amelyek névadónk kistétényi kapcsolataira utalnak.


A szőlőfürt a helyi gazdálkodót, szőlőbirtokost és pincetulajdonost, valamint a hazai szőlészet és borászat érdekében végzett áldásos tevékenységét jelképezi. A szőlőfürt színe, utalás a helyben uralkodó kadarka fajtára. A rózsa jelenti az 1850-es évek második felében létesített és a nagyközönség számára megnyitott kistétényi gyümölcsfa, rózsa, illetve dísznövény kertészetét. A képen szereplő virág nem közönséges fajta, hanem éppen Márk Gergely rózsanemesítő által, Klauzál Gábor emlékére alkotott rózsaszínű floribunda. Ugyanitt látható a kistétényi Szent Mihály kápolna homlokzatának részlete, utalva arra, hogy itt fogadott második feleségével örök hűséget 1853. április 27-én az a nemes férfiú, aki ezt a szent helyet, hosszú időn át, saját költségén, jó karban tartotta. Végezetül helyet kapott a lapon szegedi síremléke, amely 150 éve befogadta és ma is őrzi hamvait. A montázst értelemszerűen, a jubileumi logó teszi teljessé.

A kisnyomtatványok kiadója a Klauzál Gábor Társaság, a képeslevelezőlap „házinyomdánkban”, a Pytheas Könyvmanufaktúrában, a kártyanaptár pedig a Promontorprint Gyorsnyomdában került kivitelezésre.


Bartos Mihály – 2015. decemberNyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (41)
Wolf-kripta (21)