Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Klauzál–torta

Klauzál Gábor (1804-1866) – ügyvéd, táblabíró, országgyűlési követ és képviselő, miniszter, kistétényi birtokos és gazdálkodó – halálának 150. évfordulója tiszteletére, Spiller Alajos cukrászmester megalkotta a Klauzál-tortát, melynek ünnepélyes bemutatójára 2015. december 3-án Budafokon, a Spiller Cukrászdában, a „Klauzál 150 Emlékév” megnyitó rendezvényén került sor.


A 16 szeletes, 22 cm átmérőjű torta receptje és

elkészítésének menete:



Alapnak egy hagyományos fehér piskótát készítünk, melyhez a hozzávalók:

8 egész tojás
16 dkg cukor
16 dkg. liszt
0,5 dl olaj
késhegynyi sütőpor

az elkészítésének menete:

A tojásokat szétválasztjuk fehérjére és sárgájára. A cukor ⅓-át a sárgájával habosra kikeverjük, a ⅔-át pedig a fehérjével kemény, de nem törős habbá verjük, majd ezt a kikevert cukros tojássárgájába óvatosan beleforgatjuk, hogy a hab ne törjön össze. Ebbe forgatjuk bele az olajat és a lisztet, valamint a sütőport is. Az egészet tortakarikába tesszük és légkeveréses sütőben, 180 C°-on, kb. 50 percig sütjük.

A Windhabos mandulakrém elkészítése, melyhez a hozzávalók:


20 dkg vaj
4 dkg tojásfehérje
16 dkg kristálycukor
5 dkg szeletelt mandula
mandula paszta (esetleg aroma)

az elkészítésének menete:

A kristálycukor ¾-ét egy edénybe tesszük és csak annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Erős szálpróbáig főzzük. (Ezt tesztelhetjük úgy is, hogy egy kis, kb. 1 cm átmérőjű fémkarika belemártása után, kerek buborékot tudunk belőle fújni.) A maradék cukrot a tojásfehérjével felverjük. A felvert habba, lassú keverés közben, belecsorgatjuk a forró cukorszirupot, majd ha jól elkevertük, azt hűlni hagyjuk. Ha teljesen kihűlt, ezt összekeverjük a puha vajjal. Hozzáadjuk a szeletelt mandulát és a mandula pasztát.

A szőlő mousse elkészítése, melyhez a hozzávalók:


0,5 dl tejszín
20 dkg fehér csokoládé
3 db tojás sárgája
0,5 dl zselatin
20 dkg tejszínhab
0,5 dkg szőlő paszta /MEC 3/

az elkészítésének menete:

A tojássárgáját kihabosítjuk. A tejszínhez hozzáadjuk a zselatint és felmelegítjük 80 C°-ra. A kihabosított tojássárgájához hozzákeverjük a meleg, zselatinos tejszínt. A fehér csokoládét 36 C°-on megolvasztjuk és hozzákeverjük a tojássárgájás tejszínhez. Folyamatos keverés mellett, lehűtjük 27 C°-ra és összekeverjük a felvert tejszínhabbal, végül hozzáadjuk a szőlő pasztát.

A torta összeállítása:

A tortakarikából kivágott és kihűlt piskótakarikát három fele vágjuk. Az alsó karikára rákenjük a mandulakrémet, erre ráhelyezzük a második karikát, amire rákenjük a szőlő mousse-t, végül rátesszük a harmadik piskótakarikát, amit fehér csokoládéval húzunk át. A torta oldalát apróra tört, pirított mandulával panírozzuk. A tetejét marcipánból készített, rose színű szőlőszemekkel díszítjük.


Spiller Alajos – 2015. december




Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)



1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (41)
Wolf-kripta (21)