Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

XI. Klauzál Napok Tétényben
- KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV -

Immáron tizenegyedik alkalommal rendezte meg 2016. április 22-23-án a Klauzál Gábor Társaság éves főrendezvényét, a „Klauzál Napok Tétényben” programsorozatot, melynek középpontjában ez évben, egyesületi névadónk állt, annak apropóján, hogy a 2016-os esztendőt halálának 150. évfordulója tiszteletére Klauzál Emlékévnek nyilvánította társaságunk.


A kétnapos rendezvényt minden évben Klauzál Gábor április 27-i kistétényi házasságkötéséhez legközelebb eső hétvégén tartjuk, idén április 22-én pénteken és április 23-án szombaton. 
Hagyományosan az első napon a kerületi iskolások vetélkedőjével nyit a program, melyet másnap délelőtt Klauzál Gábor budatétényi emlékhelyeinél tartott megemlékezésekkel folytatjuk: a Szent Mihály kápolnában, majd egy rövid sétát követően a Klauzál-villánál, végül délután a Nagytétényi Kastélymúzeum dísztermében történészi szimpóziummal zárjuk rendezvényünket.

A programsorozat helyszínei:

1. Klauzál Gábor Művelődési Központ (1222 Budapest, Nagytétényi út 31-33.)
2. Szent Mihály kápolna (1223 Budapest, Kápolna utca 31.)
3. Klauzál-villa (1223 Budapest, Klauzál Gábor utca 6/a.)
4. Nagytétényi Kastélymúzeum (1225 Budapest, Kastélypark utca 9-11.)

Péntek, 2016. április 22.

Iskolások vetélkedője 10-14 éves tanulóknak

A péntek délelőtt 11 órai kezdéssel – idén rendhagyó módon a Klauzál Házban – megrendezett iskolások vetélkedője hét feladatkörének összeállítója és a vetélkedő levezetője tagtársunk, Kincses Katalin tanárnő volt. Beszámolóját alább olvashatjuk:


 Iskolások vetélkedője Klauzál Gábor halálának 150. évfordulóján


2016. április 22-én 9 kerületi iskolából gyülekeztek a csapatok a Klauzál Gábor Budafok –Tétény Művelődési Központ Mészáros Csaba termében. Tamon Erika és Petz Nándor művelődés szervezők segítették a rendezvényt.

Tervünk ősszel még az volt, hogy szentesi, szegedi, kalocsai, csongrádi iskolákat is meghívjuk a rendezvényre. A városok mind kapcsolódnak Klauzál Gábor életéhez. A nagy távolság miatt a 4 fős küldöttségek nem tudták vállalni az utazás költségeit. Így hagyományos módon rendeztük meg a vetélkedőt.

A következő iskolák indítottak csapatokat: Árpád Utcai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, Baross Gábor Általános Iskola, Bartók Béla Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Gádor Általános Iskola, Rózsakerti Demjén István Reformárus Általános Iskola, Hugonnai Vilma Általános, Iskola Kempelen Farkas Gimnázium, Kossuth Lajos Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola.

A feladatok között szerepelt totó, igaz-hamis állítás, topográfia, hibás szöveg javítása. A csapatok nagy gondot fordítottak a felkészülésre. A versenyt 79 ponttal a Kossuth Lajos Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola csapata nyerte. Felkészítő tanáruk Lászlóné Szada Judit. A végén a II. és III. helyezett csapat között holtverseny alakult ki 74-74 ponttal. A helyezéseket szóbeli kérdések döntötték el. A Baross Gábor Általános Iskola leány csapata és az Árpád Utcai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola fiú csapata vívta a csatát. Az első két-két kérdésre nem érkezett jó válasz. A következő három-három kérdésre mindkét csapat jól válaszolt. A következő kérdésnél a lányok hibáztak, így az Árpád Utcai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola lett a második. A fiúk felkészítő tanára Bokor Zsuzsanna, a lányoké Monostoriné Szeleczky Gabriella tanárnő. Az első helyezett csapat minden tagja, valamint a felkészítő tanáruk 5000 Ft-os könyvutalványt kapott teljesítménye elismeréseként. A második helyezett csapat tagjai 4000 Ft-os könyvutalvánnyal, a harmadik helyezett csapat 3000 Ft-os könyvtalánnyal térhetett haza.
A vetélkedő lebonyolítását segítette Bartos Mihály, Gönczi János, Kincses Anikó, Markó András, Tapolcsányi Valéria. Köszönet önzetlen munkájukért.

Szeretném megköszönni minden történelem szakos kollégámnak, a gyermekek felkészítését. Valamennyien arra törekszünk, hogy a történelem szeretete tanítványai életében fontos szerepet kapjon. Klauzál Gábor munkássága egyre több gyermek előtt válik ismertté.Budatétény, 2016. május. 8.
Kincses Katalin


   

   
 Az I.  a II.  és a II. helyezett csapat
(Németh Zoltán alpolgármester úr gratulál a II. helyezett fiúknak)


Szombat, 2016. április 23.

Megemlékezések Klauzál Gábor budatétényi emlékhelyeinél


Szombaton 11 órakor a műemléki Szent Mihály kápolnában folytatódott a program.
Dr. Dobos Károly elnök megnyitójában emlékeztette a hallgatóságot, hogy 1853. április 27-én e templom falai között kötött házasságot: a 49 éves Klauzál Gábor és az Aradon vértanúságot szenvedett Nagysándor József honvédtábornok özvegy jegyese, a 21 éves Schmidt Emma.

Idén a Zichy Antónia Emlékévhez kapcsolódóan az Emlékbizottság titkára Joó Alfréd politológus emlékezett meg „Az özvegy és a történelem” című előadásával a 200 éve született gróf Batthyány Lajosné Zichy Antónia grófnőre.

   
   
   


Az előadást hagyományosan, Sisak András karnagy vezetésével és a 35 főnyi hallgatóság bevonásával közös éneklés követte. A választott Mária-ének: Bozóky Mihály pilismaróti kántor „Egek ékessége, földnek dicsősége” kezdetű 1797-es szövegének, a Zsasskovszky-testvérek által 1855-ben megzenésített népéneke volt. 
A megemlékezés végén  Lükőné Örsi Gabriella és Lükő Szabolcs helyezték el koszorúnkat Klauzál Gábor emléktáblájánál.

A kistétényi birtokos Klauzál, a kápolnát „mecénásként” élete végéig, saját költségén jó karban tartotta, melyet a templom 1914. évi felújításakor kis emléktáblával hálált meg az utókor.
Az ünnepség után csoportkép készült a résztvevőkről a kápolna előtt.

* * *

A kápolnából gyalogosan elindulva – stílszerűen a Klauzál Gábor utcán – sétáltunk le, a déli harangszóra megérkezve a Klauzál-villához.


A Himnusz eléneklését követően a társaság elnöke köszöntőjében felhívta az egybegyűltek figyelmét, hogy az 1848/49-es szabadságharcunkat követő megtorlás éveiben, a passzív ellenállás idején, a „kistétényi idillbe” menekülő, itt családot alapító, gazdálkodó, szőlészkedő, borászkodó Klauzál Gábor 1850-1866 közti élete nyári lakán és a villaépület homlokzatán 2006-ban, a Klauzál Gábor Társaság által közadakozásból állított emléktáblán kívül a kistétényi hagyományápolás legfőbb büszkesége, a kerítés mögött megbúvó – a villa beépült kertjéből megmentett – két kőszék, melyeken a kiegyezést előkészítendő Deák Ferenc és Klauzál Gábor üldögéltek egykoron.

      

A köszöntő után dr. Szász Erzsébet tanárnő, tagtársunk „Klauzál és a márciusi ifjak” címmel tartott megemlékezést Klauzál Gábornak a forradalmárokra gyakorolt hatásáról.
Ezt követően a Klauzál Gábor Társaság nevében az előadó és Hajas Ervin tagtársunk, míg Budafok-Tétény, Budapest XXII. kerület Önkormányzata nevében Szepesfalvy Anna alpolgármester helyezték el a megemlékezés koszorúit.

     Zárásként a résztvevőkkel közös csoportképek készültek.

* * *

A 150 éve elhunyt Klauzál Gábor emléke előtt tisztelegve történelmi előadások a Nagytétényi Kastélymúzeum emeleti dísztermében


Az ebédet követően délután 3 órai kezdéssel, a rendezvényünket kezdetektől befogadó Nagytétényi Kastélymúzeumban folytatódott a program, ahol az emeleti díszteremben Juhász Károly, a Kastély vezetője köszöntötte a megjelenteket
A harminc-főnyi közönség elsőként a szegedi Bogoly József Ágoston irodalom-és művelődéstörténész, majd visszatérő előadónkként a debreceni Sáfrány Tímea történész előadásait hallgathatta meg a 150 éve elhunyt Klauzál Gáborról.


Bogoly József Ágoston irodalom-és művelődéstörténész előadása:  „Klauzál Gábor élete és műve az emlékezés és felejtés jelenébe" 
Klauzál Gáborról szóló egykorú kortársi vélemények, emlékezete a sajtóban életében és halála után.

  

 

       

– Sáfrány Tímea történész előadása„Az igazi érdem nem vész el a sírral (…)”
Klauzál Gábor emlékezete a sajtóban. Az előadó különböző emlékbeszédek, sajtóban megjelent cikkek alapján vázolta fel Klauzál jellemét, emlékezetét.

Az előadások végeztével dr. Dobos Károly köszönte meg a két nap programjain megjelenteknek a közös megemlékezésekben való részvételt.


Hódi Szabolcs, a Klauzál Gábor Társaság titkára
A rendezvény támogatói:
Budafok-Tétény, Budapest XXII. kerület Önkormányzata, Iparművészeti Múzeum - Nagytétényi Kastélymúzeum, Budatétény - Szent István király plébánia, Pytheas KiadóNyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (41)
Wolf-kripta (21)