Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Beszámoló decemberi összejövetelünkről

December 29-én tartottuk év végi összejövetelünket a Dél-budai Kulturális és Szabadidőközpontban. Tevékeny és fáradságos, de szép és emlékezetes év állt mögöttünk.

December 29-én tartottuk év végi összejövetelünket a Dél-budai Kulturális és Szabadidőközpontban. Karácsony után, szilveszter előtt nem volt komolyabb napirend, hacsak a sok sütemény, a borok és pezsgők elfogyasztását nem tekintjük annak.


Dobos Károly elnök ezúttal pohárköszöntővel nyitotta meg a beszélgetést, röviden felelevenítve a 2005. év társaságunk életében fontos eseményeit, és köszönetet mondva mindazoknak, akik munkájukkal sikereinkhez hozzájárultak. Tevékeny és fáradságos, de szép és emlékezetes év állt mögöttünk. Bartos Mihály „visszaköszöntőjében” kitért az elnök érdemeire is, aztán mindenki szót kapott, avagy mindenki mindenkivel szót válthatott.
Emlékeztetőül álljon itt emlékkönyvbejegyzés-szerűen néhány személyes hangú visszatekintés a mögöttünk hagyott évről, illetve pár fénykép a 2005. év utolsó klauzálos összejöveteléről, valamint az eltelt esztendő klauzálos vonatkozásainak hivatalos összegzése.

Réffy Balázs – 2006. január

Személyes visszatekintések 2005. legemlékezetesebb klauzálos mozzanataira:

„Nekem a tagság egész évben tanúsított lelkesedése tetszett a legjobban. Egy-egy momentumot kiragadva: a szegedi túra, a budatétényi Ősök Napja, a pozsonyi kirándulás volt különösebben kiemelendő számomra, de ez nagyon fura, hiszen a többi eseményen – rendezvényünkön – összejövetelünkön is jól éreztem magam.”
Prim György
„Számomra az a felejthetetlen élmény, hogy egy ilyen civil egyesület létrejött. Az, hogy a Klauzál-emlékelőadásom kezdeményezése az egyesületté alakulásra vonatkozóan megvalósult, és az emléktábla állítására vonatkozó kezdeményezésem megvalósulni látszik, és továbbra is szorgalmazzuk, hogy a budatétényi művelődési központot Klauzál Gáborról nevezzék el. Az, hogy vannak még ilyen nagyszerű emberek, akik önszántukból, szabadidejükben hoznak létre értéket és formálnak közösséget. Az, hogy az egyesületi tisztségviselőink oly sokat tesznek társadalmi munkában, díjazás nélkül, a hatékony és szabályos működésünk érdekében. Ehhez már csak adalék, hogy Klauzál nyomában lezajlott kirándulásaink Szegváron, Szegeden és Pozsonyban kitűnően sikerültek és honlapunk is szépen, tartalmasan fejlődik. Öröm, hogy sikerült másokat is megszólítani és támogatóink, új barátaink is lettek!”
Dobos Károly
„Számomra az egész jelenség volt szép, felemelő és megtisztelő. Az a jelenség, hogy emberek egymásra tudtak találni, és nem csak szavakban, de összehangolt tettekben is megmutatták egymás, és bizonyos, általam is nagyra becsült értékek iránti tiszteletüket.
Ha egy pillanatot vagy eseményt kell felidézni és kiemelni a többi közül, akkor én az ősök napjának elnevezett estét említeném a Wolf kriptában. Számomra ez az este (bár feszültségekkel és gondokkal terhelten érkeztem) igazi, sokoldalú összegző esemény volt. Összegezte a társaság tevékenységének azt a részét, amely a szépen felújított, majd ismét kicsit magára hagyott Wolf-kripta gondozásba vételéről és méltó hasznosításáról szólt. Számomra különleges és különösen szép volt, hogy az estét kívül-belül képek díszítették, a kápolna falára történő vetítés igazi különlegesség volt. Az este kicsit összegezte a toleranciára való törekvésünket is. Egyrészt különböző vallások és ateizmusok képviselői szépen megfértek és együtt tudtak dolgozni, gondolkodni, másrészt a mindig meglévő személyes különbségek, feszültségek, gondok közös szándékkal való feloldása is kézzel tapintható volt. Az este összegezte számomra a társaság tagjainak kéz-, szervező- és egyéb ügyességeit is, ezt engedjétek meg, hogy most ne részletezzem. Mindez együtt, a csípős hidegben, fűszeres teával, énekszóval, gyertyafénnyel, azt hiszem kiérdemelte, hogy az elmúlt év, sőt évek jelentős pillanataként tartsuk számon ezt az estét.
A fenti, közösségi összefoglaló szerepén túl ez az este számomra személyesen is sokat jelentett. Egyrészt kis családom együtt tudott lenni egy programon, ami ritka eseménynek számít. Másrészt a temető mint emlékhely, és a rendezvény, mint az őseinkre való emlékezés rítusa, egy réges-régi feloldatlan problémám megoldásában nyújtott segítséget. Szemben az őshonos, tősgyökeres budafokiakkal, tétényiekkel és budatétényiekkel nekem itt nincsenek gyökereim, sőt sehol sincsenek, pontosabban mindenhol vannak. Szűkebb és tágabb családom, gondolataim, barátaim szerte vannak a világban, és úgy gondolom, bárhol vagyok, ott csak ideiglenesen állomásozom. Nincs családi sírboltunk, őseim sokezer kilométeres körzetben, de közeli hozzátartozóim is mindenfelé vannak (fizikailag). Ez az este lehetőséget adott számomra, hogy megadhassam a tiszteletet mindazoknak a szeretteimnek, őseimnek, akiknek a sírjához nem látogathattam el.
Örülök, hogy szélfútta kóróként sodródva és egy bő évtizede lehorgonyozva mindezt megkaphattam egy kis budatétényi közösségtől. Köszönöm nektek.”
Juhász Péter
„Gratulálok, tényleg lenyűgöző amit egy év alatt csináltatok, -tunk, különösen a mai civil szervezeteket, kezdeményezéseket, csak szavakban támogató világban, s amikor az emberek odújukba húzódva próbálják átvészelni a nehéz időket, amik azonban nem érnek véget, sőt...”
Mészáros Péter
„Hiába is próbálnék illendőségből más eseményt megemlíteni a nagyszámúból, nyilvánvaló, hogy számomra a Wolf-kripta körüli események voltak a legemlékezetesebbek. Azon belül talán nehezebb is egy jeles alkalmat kiválasztani. Meglepő módon én mégsem a kiállítás megnyitóját, vagy az Ősök Napját választanám, hanem az egyik dolgos estét, amikor készültünk a kiállításra. A társaság számos tagja fáradságot nem ismerve szerelte az állványokat, és akkor beállított Örsi Gabi a bablevessel és palacsintával, mi pedig a földre ülve lakomáztunk, és erőt gyűjtöttünk az előttünk álló éjszakához. Nekem ez volt a múlt év legemlékezetesebb klauzálos pillanata. Néha csak nézek, hogy ebben a műanyag világban, ahol a polgárok egymás torkának tudnak ugrani egy lépcső elnevezése miatt, mennyi értékes ember él körülöttem. Szeretném megköszönni a társaság tagjainak mindazt az időt, amit együtt töltöttünk. Éljen Klauzál!”
Szabó Gábor
„Azt hiszem, én sem fogok senkit meglepni: persze, hogy a Wolfhoz köt a legkedvesebb klauzálos élmény. Nem titok, régóta nagyon szerettem volna az ott uralkodó méltatlan állapotokon változtatni, és a társaság ezirányú lelkes áldozatvállalása a legmerészebb álmaimat is felülmúlta. Nem ragadok ki egy epizódot sem, mert pont az tetszett leginkább, hogy a gaznyűvéstől a kiállítás megnyitóig és Ősök Napjáig – a nehézségek ellenére – töretlen volt a kitartás, és nem csak egyszeri fellángolásra voltunk képesek. Mindenkinek még egyszer köszönöm (az ősök nevében is:).”
Örsi Gabriella
„Meglepő dolgot fogok mondani: a legjobban a Wolf-kripta közös gazolása tetszett.”
Tóth Avanti Péter


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)