Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Klauzál a Kertbarátok között

A Budafok-Tétény Kertbarát Kör 2022. május 19-i egész napos kalocsai kirándulása során az itt is ott is tag Markó László tagtársunk jóvoltából és közreműködésével a kerületi kertbarátok felkeresték és megismerhették Klauzál Gábor kalocsai emlékhelyeit...
ÚJ!

Egy, a közelmúltban, 2022. május 19-én - frissen belépett tagként - a Budafok-Tétény Kertbarát Kör vezetősége által szervezett kellemes, élményekben gazdag kalocsai városnéző buszos kiránduláson, hajósi pincelátogatáson és az ottani borkostolón vehettem részt.

A városnézés során meglátogattuk a Paprika Múzeumot, az Érseki Palotát és Főszékesegyházat.

Ezek megtekintése után a kalocsai városnéző program egyik záró eseményeként átsétáltunk a 48-asok terére, a 174 évvel ezelőtti első felelős kormányunk minisztereit ábrázoló Batthyány-kormány szoborcsoporthoz.

Itt a KGT nevében pár szóban elmondtam, hogy Klauzál Gábor, a Batthyány-kormány földművelésügyi, ipari és kereskedelmi minisztere, lemondása után, 1850–1866 között, haláláig Kistétényben töltötte élete jelentős részét. Nevét ma Budatétényben a Klauzál utca örökíti meg, melyben egykori villája is áll (Ez utóbbi tény a bőséges helyismerettel rendelkező jelenlévők számára természetesen már tudott volt…)
 Batthyány-szoborcsoport közelről...  ...és távolabbról  Szabó-Simig ház Klauzál emléktáblája

A megemlékezés zárásaként és tiszteletünk jeléül emlékszalagot kötöttünk Klauzál Gábor mellszobrára.

A közös ebéd előtt még megálltunk a Szent István király úton lévő Szabó-Simig ház falán levő emléktáblánál, mely Klauzál Gábor halálának helyét jelöli.

Itt röviden megemlékezésként idéztem részleteket – Bartos Misi honlapunkon található részletesebb összefoglalójából - Klauzál Gábor 1866. július 24. és augusztus 3. közötti, Kalocsán eltöltött – halála előtti napjairól, ide utazásának okáról (nagyobbik lányának, Emmának július 25-én sorra került vizsgájáról), megszállásának helyszínéről, a Szabó-Simig házról és meghűlése miatt újra kialakult tüdőgyulladás okozta augusztus 3-án hirtelen bekövetkezett haláláról.

A fenti információk a hallgatóság számára – a sűrű visszakérdezések alapján - az újdonság erejével hatottak, és csak remélhetem, hogy ezen rövid ismertetővel  eredményesen sikerült megismertetni Klauzál Gábor sajnálatosan rövid életének utolsó napjait a Budafok-Tétény Kertbarát Kör jelen levő tagjainak.Markó László
Klauzál Gábor Társaság alapító tagja
Budafok-Tétény Kertbarát Kör tagjaBudatétény, 2022. június 9.

(A képeket Darvas Ágnes, a Budafok-Tétény Kertbarát Kör titkára készítette)     


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)1848/49 (49)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (29)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (119)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (42)
Wolf-kripta (21)