Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

A Klauzál Társaság látogatása

Szentesi Élet, XXXVII. évfolyam, 29. szám, 2006. július 21.

A társaság tagjai a levéltár kutatótermében
(a szerző felvétele)

Az elmúlt év februárjában telefonon keresett egy számomra ismeretlen férfiú, aki dr. Dobos Károlyként, a Klauzál Gábor Társaság elnökeként mutatkozott be. Elmondta, hogy az internetről szereztek tudomást arról, miszerint Szentes városa is több szálon kötődik Klauzál Gáborhoz, a kiemelkedő reformkori politikushoz, későbbi 1848-as miniszterhez, ezért szeretnék közelebbről is megismerni ezeket az emlékeket.
Érdeklődése csak fokozódott, amikor tudattam vele, hogy levéltárunk őrzi Csongrád vármegye régi okmányait, köztük a Nemesi Közgyűlés jegyzőkönyveit és iratait, amelyek között számos Klauzál Gábor által írt országgyűlési követi jelentés található. Dobos úr nyomban tudakolta, hogy mikor tekinthetnék meg ezeket a rendkívül értékes dokumentumokat. Mivel a levéltár épülete átalakítás alatt állt, kértem a türelmüket.

A kapcsolat nem szakadt meg, folyamatos levelezésben maradtunk. Elszaladt egy év, míg végre idén július elsején fogadni tudtuk a Klauzál Társaság tagjait a megszépült volt megyeházán. A program rövid városismertetővel és levéltár-ismertetővel kezdődött. A vármegyei raktárban megtekintették a megyegyűlési iratokat, valamint a régi Országgyűlési Naplók gyűjteményét. A legtöbb időt természetesen a Klauzál-levelek tanulmányozásával töltötték, melyeket fénymásolatban magukkal is vihettek. Az elnök elmondása szerint a Szentesen kapott dokumentumok a legértékesebb darabjai eddigi Klauzál-gyűjteményüknek.

Megtekintették a Koszta József Múzeum és a levéltár közös rendezésében készült Szentes város évszázadai című állandó helytörténeti kiállítást. A reformkori tablók mellett eredetiben láthatták az Örökváltsági szerződést, amelynek megalkotását Klauzál jogi tanácsokkal segítette. A Joó Béla festőművész által készített életnagyságú Klauzál-portré előtt csoportkép is készült.

Fehérasztal melletti beszélgetésből derült ki, hogy a társaság foglalkozás szerinti öszszetétele igen változatos: orvosdoktorok, tanárok, mérnökök, vállalkozók stb. Ami összehozta és összeköti őket, az a budatétényi lakhely, illetve Klauzál Gábor emlékének ápolása, munkásságának alaposabb feltárása és bemutatása. Az ugyanis még általánosan ismert, hogy Klauzál a szabadságharc leverése után tétényi birtokára vonult viszsza, de azt már csak kevesen tudják, hogy igen tevékeny életet élt. Gazdálkodásba fogott; híressé vált szőlészete és borászata. Az addig gyermektelen férfiú 1854-ben, 50 évesen újraházasodott, s hamarosan két gyermeke született. A politikával sem szakított végérvényesen, amennyiben az 1860-as évek elején barátjával, Deák Ferenccel megkezdték a kiegyezési tárgyalások előkészítését. E munkálatok közben ragadta el a halál 1866. augusztus 3-án (éppen 140 éve ).

A program városi sétával folytatódott, amelynek a végállomása a Klauzál Gábor Ált. Iskola volt, előtte a Máté István szobrászművész által készített Klauzál mellszoborral. Rendkívül nyitott, érdeklődő, közvetlen modorú, barátságot ébresztő személyeket ismerhettünk meg a tétényi Klauzál Társaság tagjaiban. Elmondásuk szerint városunk, valamint a meglátogatott intézmények és emlékhelyek rendkívül kellemes benyomást tettek rájuk.
Búcsúzáskor a levéltár részéről helytörténeti kiadványokkal kedveskedtünk; cserébe egyedi készítésű, számozott palackos borokat kaptunk, a címkén Klauzál Gábor portréjával. Kölcsönösen annak a reményünknek és szándékunknak adtunk hangot, hogy ez a szentesi találkozó egy tartós, szakmailag gyümölcsöző kapcsolat nyitányát jelentette.
(Aki bővebb ismereteket szeretne szerezni a társaság munkájáról és szentesi útjáról, az nyissa meg a Klauzál Társaság honlapját: www.klauzal.hu)

Labádi Lajos
levéltár-igazgató

Forrás: Szentesi Élet


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)